Hier moet jij als (project)manager mee aan de slag in 2022

Projectmanagement

Marsha Lamers

Client Manager

Marsha Lamers

Client Manager

Mijn collega voorspelde het al in 2021: thuiswerken is here to stay. Maar wat mij opgevallen is in het afgelopen jaar, is dat het veel meer is dan enkel - wel of niet - thuiswerken. We zijn weliswaar allemaal noodgedwongen met de laptop en het beeldscherm onder de arm naar huis gestuurd. Maar niet iedereen was thuis even gelukkig. De versoepeling afgelopen zomer, was voor sommigen een hele verademing. En mensen hadden zich weer snel achter hun eigen bureau geïnstalleerd.

De een keert graag terug naar kantoor en de ander niet. Je teamleden kijken elkaar ook hierop aan. Hoe zorg je dan als (project)manager voor goede afspraken en verhoudingen in je team? In dit blog lees je hoe wij hiermee omgingen en hoe ook jij tot goede afspraken kan komen.

Van remote, naar semi-remote of back-to-normal?

2021 Heeft veel flexibiliteit van ons gevraagd. We waren net gewend aan het werken en managen op afstand toen de richtlijnen voor thuiswerken versoepeld werden in de zomer. En sinds kort zitten we weer verplicht thuis. Echt back to normal zal het niet worden. Ik verwacht het nieuwe normaal.

Hoe ziet het nieuwe normaal eruit?

Het is een inkoppertje: wat voor jou, je organisatie en je team het beste werkt! '22 Is het jaar om dat te leren. Hoe pak je dat aan?

  1. Vraag het aan je mensen

Doe bijvoorbeeld een kort onderzoek naar hoe je medewerkers hun werkweek en de locatie het liefst zien. In welke verhouding kantoor-thuis en op wat voor manier de samenwerking er idealiter uitziet. 

  1. Wat wil jij/de organisatie?

Terwijl je de feedback van je team afwacht, kun je voor jezelf opschrijven hoe jij het ziet. Op welke momenten vind jij het belangrijk om je team face-to-face te zien? Of met welke frequentie? En waarom?

  1. Stel regels op

Deze klinkt dan misschien wat ouderwets. Maar dingen in het midden laten hangen is voor niemand fijn. Stel daarom regels op. Bij structuur, frequentie, en een gezamenlijke visie is iedereen gebaat.

  1. Expect the unexpected

De uitzondering op de regel is tegenwoordig de regel. Daarom is het niet dramatisch als je je plannen of regels bij moet stellen. Wij hebben ook aparte afspraken gemaakt in de lockdown. Een paar medewerkers zijn juist wél naar het werk gekomen. Omdat ze dat zelf fijner vonden werken. Ook goed! 

Door te vragen aan je team hoe zij de samenwerking zien, betrek je ze in de afspraken die je gaat maken. Dit zorgt niet alleen voor meer tevredenheid, maar je hebt iedereen ook meteen op één lijn. Ga op deze wijze op zoek naar de balans tussen vrijheid en maximaal presteren. Werk zo naar jullie eigen normaal toe.

Over-management en micro-management kan echt niet meer

Het kon al niet meer, maar nu is er ook echt geen reden meer tegenin te brengen. Ik ben nog geen organisatie tegengekomen waar in het afgelopen 1,5 jaar niet is bewezen dat je bedrijf overeind blijft, ook al zijn je werknemers niet (altijd) op de vloer.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een degelijk team dat een flinke portie verantwoordelijkheid aan kan. Neemt jouw team zijn verantwoordelijkheid? Dan mag daar wat tegenover staan: Geef je team de vrijheid voor het plannen, organiseren en uitvoeren van hun werkzaamheden. Dat stimuleert, geeft flexibiliteit en vertrouwen. En als mensen ergens goed op gaan, dan is het het krijgen van vertrouwen!

Mensen die meer vertrouwen, vrijheid en flexibiliteit krijgen, nemen meer verantwoordelijkheid én nemen onder de streep zelfs minder vakantie op. Iets wat we al lang weten, maar soms nog lastig te plaatsen is. Tot afgelopen jaar! Want toen moest het ineens. En kon het ineens. Iets waar we allemaal nogal bang voor waren. Dat kon, in no time. Zonder problemen.

Zelfsturende teams

Dat is voor sommige organisatie misschien nog next level. Maar zeker wel iets om naartoe te streven. Of op zijn minst alvast om naartoe te werken. De beste motivatie voor je medewerkers, of team, is de klus zelfstandig onder controle houden.

Niet iedereen kan het, of is ervoor gemaakt. Maar ze zijn er zeker! Dus je zult zien dat als je ruimte geeft en een stapje naar achteren doet, dat er vanzelf mensen opstaan die ervoor gemaakt zijn en leiding nemen aankunnen en leuk vinden. Geef je mensen ruimte en zie wat er gebeurt! Heb vertrouwen. En zeer waarschijnlijk ontstaat er iets moois wat niet zou gebeuren als jij er constant bovenop bleef zitten.

Projecten / een samenwerking opstarten zonder elkaar in het echt te zien

Onmogelijk, dacht we ooit. Ooit zaten we meer in de auto onderweg naar klanten, dan op kantoor. Want logisch toch? Dat moet. Anders werkt het niet... Dat is wel anders gebleken.

Het afgelopen jaar zijn er projecten gedefinieerd, uitgewerkt / gerealiseerd, opgeleverd (live gezet) en is er doorontwikkeld zonder dat we de klant of een gebruiker in het ‘echt’ gezien hebben. Dat deden we in 2020 al voor Grodan en in 2021 zijn daar alleen maar meer mooie projecten bij gekomen.

Het gaat dus! Als je maar wilt en vertrouwen in elkaar hebt. Als je maar bezig blijft, evalueert en de ballen hebt om ook digitaal je mannetje te staan.

Oh en mist iemand de file? Dat gehaast om op tijd te zijn op een afspraak? Of langer onderweg zijn dan de afspraak duurde? Natuurlijk niet! Is het dan ook beter zo? Ja! Er is meer mogelijk dan dat we 2 jaar geleden dachten. Dus waar staan we over nog eens twee jaar? Dat belooft wat!

Het moment is hier

Dit is hét moment om te veranderen. Om te luisteren naar alles wat is bevallen en tegengevallen in de afgelopen tijd. De professionals die jij graag in dienst wilt hebben zijn steeds meer autonoom. Je kan daarom niet star blijven, het is tijd om mee te buigen. Dat is niet erg of eng. Je hoort elkaar enkel uit en maakt daarover afspraken waarbij alle partijen zich goed voelen.

Dus hup! Ga met je mensen in gesprek. Hoor je team uit. En maak samen jullie eigen normaal. Terwijl je daarmee bezig bent, nog hulp nodig bij een project? Geen probleem, wij managen jouw project tot een succes! 😉

Contentblock sharpspring_form is niet beschikbaar.

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?