Van onderzoek naar concept - stage lopen bij Exitable

Development

Wouter Wijnands

Stagiair

Wouter Wijnands

Stagiair

Bij het schrijven van mijn eerste blog zat ik volop in de verdiepingsfase van mijn project. Toen was ik naast wat klusjes voor Exitable, vooral veel aan het onderzoeken en schrijven. Nu ben ik een aantal weken verder en de vorige blog voelt als gisteren. Waarom dat zo is - lees je beneden.

Sterke samenwerking

Ze zeggen weleens dat wanneer je langere tijd iets doet, je de tijd lijkt te vergeten. Dit heb ik ondertussen ook ervaren. Geloven dat het week 6 is, kan ik niet. Maar mijn agenda vertelt het mij toch. Mijn project verloopt rap. Ik loop zelfs voor op schema! 

Ik heb deze week een erg nuttig interview gehad met een platform voor PhD’ers. Hierdoor weet ik nog beter hoe je voor de doelgroep een goede oplossing maakt. En met welke risico’s ik rekening moet houden. Dit kan ik straks weer inzetten bij het bedenken van een concept.

Ook heb ik deze week een opdracht gedaan die echt in mijn straatje ligt. Namelijk een homepage design maken voor een klant. Hier kan ik mijn creativiteit en design kwaliteiten in kwijt. Met de brand guidelines en een korte briefing op zak, ging ik aan de slag. Hier en daar wat feedback en uiteindelijk heb ik een design afgeleverd die de goede richting in gaat. Dat ik ook écht ben meegenomen om voor dit project mee te denken over het design, maakte deze opdracht extra leuk.

Het regent complimentjes!

Bij Exitable is er een kwartaalthema gaande: de complimentenregen. Iedereen kan op Slack een anoniem berichtje sturen met een complimentje voor een ander. Ook ik kreeg er al een aantal! Het thema draagt bij aan de gezelligheid en cohesie. Ik voel me nog meer onderdeel van het team.

Ik vervolg mijn week met wederom een toffe opdracht. Minimalistische iconen in de stijl van Exitable voor social media stories. De gebruiker moet meteen weten wat er wordt bedoeld, maar de iconen mogen niet standaard zijn. Hier heb ik me een dag flink mee vermaakt. De feedback erop was goed en ik kan niet wachten om mijn iconen op social media te zien schitteren.

Dit alles zorgde er niet voor dat mijn project minder liep. In tegendeel! Voor mijn project heb ik concurrentie beoordeeld op wat ze goed en minder goed doen. Aan de hand hiervan kan ik bepalen waar mijn oplossing aan moet voldoen en waar ik een slag kan slaan. Er ontstaat steeds meer nuttige data om mijn concept te verbeteren. 

Van onderzoek, naar concept 

Week 8, ik ben deze week even ziek geweest, maar heb toch flinke stappen kunnen zetten! Het is namelijk tijd om aan het concept te beginnen. Allereerst analyseer ik alle inzichten om tot een aantal kernwaarden te komen waar het concept aan moet voldoen. Door middel van een aantal ideation technieken (bedenken van ideeën) ga ik ideeën verzinnen en finetunen. Hieruit komen 3 sterke ideeën die ik presenteer aan Dave en Luis. Beiden zijn zij veel bezig met concepten en gebruikerservaring en zijn ze bij het project betrokken. We besluiten nog meer ideeën te verzamelen. In een fysieke sessie trekken we alle ideeën uit de kast die mijn concept kunnen verbeteren.

Klaar voor de start?

Mijn conceptpresentatie is af. De laatste ideation sessie komt eraan. Ik hoef enkel nog mijn concept te versterken en requirements op te stellen. Dan kan ik aan de slag met wireframes om een eerste beeld te geven van hoe de oplossing eruit ziet en werkt. Ondertussen doe ik onderzoek naar de vormgeving. Hoe moet deze eruit zien en zijn er richtlijnen om een gebruiksvriendelijker design te creëren?

Zoals je merkt zit ik in een overgangsfase. Onderzoek blijft komen, maar de grootste onderzoeken zijn gedaan. Nu komen de meer fysieke zaken zoals wireframes schetsen, een design bepalen en zelfs een prototype maken. Volgende keer hoop ik hier te kunnen vertellen hoe het concept tastbaar is geworden en over weer een aantal mooie taken voor Exitable. We gaan het zien!

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?