Er is er één jarig... Het internet (toch?!) – zo vieren we dat

Sander Beek

Digital Strategist

Sander Beek

Digital Strategist

Het is 23 augustus, en we weten allemaal wat dat betekent... (Of waren alleen wij dat - de internetnerds?) Het is “Internaut Day”, mensen! De verjaardag van het internet. Vandaag wordt ze 29. Of 27. En misschien toch ook niet vandaag. Oké, de nerds zijn er niet over uit. Maar wij vieren ‘m toch - Tim Berners-Lee style - door onze kattenfilmpjes-verbinden-de-wereld-liefde voluit te verklaren. Haal je zakdoek er maar bij!

23 augustus. Nee, 12 maart! Nee, 6 augustus! - 1989. Nee, 1991!

Zo gaat het er ongeveer aan toe in de “internaut” wereld: de plaats waar alle internetkenners (lees: nerds) discussiëren over feiten en (on)waarheden betreffende het platform dat ons leven overnam. Het internet. Een gezamenlijk liefde die we maar al te graag vieren.

Vandaag, dus.

Om maar een datum te kiezen. Want echte uitsluiting van de juiste datum is niet te ontdekken in de verdeelde “internaut” (zoals echte interkenners zich noemen) wereld.

Ware kenners buitelen over elkaar heen met eigen theorieën over wanneer het internet jarig zou zijn en waarom. Variërend van 1969 (geboorte van het “Arpanet”) tot 1984 (“Arpanet” wordt omgedoopt tot “Internet”) en 1989 (lancering internet voor het publiek) of 1991, of 1993 (toen Tim Berners-Lee - de oprichter van het internet genoemd - het World Wide Web introduceerde zoals wij het kennen, waarbij tekst doorgelinkt kan worden naar andere pagina’s). Het internet geboortejaar is verre van duidelijk, laat staan dat het zeker is om welke exacte maand en dag het zou gaan.

23 augustus 1991 is echter een door het “internaut” algemeen geaccepteerde datum, dus houden we het daar even bij. (Al is Berners-Lee himself het er niet helemaal mee eens)

tim berners

(Gelukkig weten we bij Exitable onze eigen verjaardag wel met zekerheid: 3 maart 2008. 19 jaar nadat Berners-Lee the World Wide Web in het leven riep. Ja, goed gezien: dat maakt ons nu 10 jaar. Kaartjes en vlaai zijn welkom.)

Wat er 27 jaar geleden gebeurde

Enfin. 23 augustus 1991. Het internet zoals wij het kennen zag het levenslicht.

Oké, toch even tussendoor voor de volledigheid: 2 jaar eerder, in maart 1989, werd het internet zoals wij het kennen al uitgevonden, “The Project” genaamd. Valt dus ook wat te vieren. Een select groepje bofkonten had in de jaren daarna al toegang. Maar toch houden we het even bij het jaar dat Tim Berners-Lee volgens velen het web toegankelijk maakte voor het plebs: jij en ik.

Destijds zal het aan het merendeel van de mensen voorbij zijn gegaan, maar toch was het dé dag die het leven van ons allemaal drastisch zou gaan veranderen.

Met een inbelverbinding kregen we toegang tot World Wide Web sites (1991), e-mail (1993) en chatrooms (1996). Toen kwam er Wi-Fi (1997) en Google (1998) en stond de webwereld weer op z’n kop. Mobiel internet (1999) en social media (2003) deden hun intrede. Leidend tot alle gekkigheid die we in het decennium daarna online over ons heen kregen: van chagrijnige kattenfilmpjes tot Kim’s billen.

Wat we vieren, volgens Berners-Lee

Prachtige cadeaus die we allemaal door Berners-Lee z’n briljante uitvinding hebben mogen ontvangen in de loop der decennia. Maar lachen om kattenfilmpjes is niet waar het internet voor staat, en wat we zouden moeten vieren, zegt Berners-Lee.

Zijn kijk op het internet, wat het de wereld heeft gebracht en nog zou kunnen brengen, is er één van iets serieuzere aard. En hij heeft een punt.

Berners-Lee, over de verjaardag van het internet:

“We should look proudly on what we've built. And as with most twentysomethings, the web's full potential is just starting to show.”

Oftewel: de tijd van puberale geintjes is voorbij, hier komt volwassenheid. Hier komt de toekomst van het internet. Maar wat is dat “full potential” van het web dan?

“A radically open, egalitarian and decentralised platform, it is changing the world, and we are still only scratching the surface of what it can do. [..] It is not the wires connecting our computers, tablets and televisions. Rather, it is the largest repository for information and knowledge the world has yet seen, and our most powerful communications tool.”

En dat slaat terug op alles van waarde in onze maatschappij:

“It is vital to democracy and now more critical to free expression than any other medium. It stores and allows us to share our ideas, music, images and cultures. It is an incredibly intimate reflection of our interests, priorities, disagreements and values.”

De grootste spelers in dit veld, die het internet helpen (op)groeien, volgens Berners-Lee? Wij, de developers. #trots

“Millions of developers are using this open web platform to create distributed applications that can run on desktops, phones, tablets, televisions, automobiles, digital billboards, watches... everywhere.”

Dus lijkt het ons wel zo passend als wij, kinderen én grootbrengers van het internet, in navolging van Tim Berners-Lee onze eigen ode aan haar brengen.

Ons cadeau - een ode aan jou, internet

Ons verjaardagscadeau aan jou internet, als kleine wederdienst voor alles wat je ons gegeven hebt… - Jep, dit wordt een tranentrekker.

Lief internet, wat ben je al groot. Krijsend kwam je ter wereld en vanaf dat moment hielden we van je. En zijn we alleen maar méér van je gaan houden. Elke dag groeide je een beetje groter, liet je ons nieuwe dingen zien en verbond je de wereld een beetje meer. Van de eerste stapjes tot grote sprongen richting puberteit zagen we je opgroeien. En wij groeiden mee.

Jij gaf ons je open source software, wij pakten het met beide handen aan en je groeide en groeide. De hele wereld mocht meedoen, en alle developers mochten jouw grootbrengers zijn, waaronder wij. Een eer is het, echt waar internet.

Want je bent een voorbeeld voor ons allemaal. Hoe jij je aan ons openstelde, met dat moeiteloze gemak. Hoe soepel jij verbindingen legde, en de hele wereld bij elkaar bracht. Hoe razendsnel jij leerde, verbeterde, passen maakten en toen sprongen. Hoe jij eerst megabyte, toen gigabyte en uiteindelijk yottabyte groot werd! Op z’n tijd zullen we je zien op je volle vermogen: 10²⁷ brontobyte groot, als een echte flinke dame, die toch alleen maar sneller gaat! 

We kunnen niet wachten. Want al het moois dat je ons tot nu toe bracht, van chagrijnige katten tot Kim’s billen, zullen vermenigvuldigd worden in de toekomst. Niet meer katten of billen, dat kunnen we niet aan, maar méér moois. Grótere dingen zul jij gaan doen.

Je zal ons nog sterker en breder verbinden, je zal ons de vrijheden geven waar we wereldwijd recht op hebben - met je ultieme vrijheid van informatie en communicatie - je zal ons dienen waar we gediend willen worden - met je Internet of Things - je zal ons beschermen en vertrouwen bieden waar nodig - met je Blockchain - je zal nog dichter bij ons zijn - met Augmented Reality - en je zal er altijd en overal voor ons zijn - met je Universele Internet in elke uithoek van de aarde. En wie weet: Mars.

Gelukkige 27e verjaardag! We kunnen niet wachten op je volgende verjaardag, en de volgende, en de volgende. En wij zullen met je meegroeien, waar je ook gaat.

Liefs, je developers en internerds bij Exitable

Heb jij je eigen ode aan het internet? Share hem met ons, en wij sharen ‘m door! #sharingiscaring #sharethelove #sointernet

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?