Zelf je waterinfiltratie configureren met Rockflow GO.

https://cms.exitable.nl/sites/default/files/styles/cases_detail_header/public/project/2022-11/rockflow-header.jpg?itok=jg0Qc3Nl

Met een Excel bestand als basis aan de slag.

Rockflow is een dochteronderneming van Rockwool. Steenwol is de gemene deler. Waar Rockwool voornamelijk isoleert met behulp van steenwol, zijn ze er met Rockflow achter gekomen, dat steenwol enorm veel water kan opnemen (tot 95%), en dus ideaal is als waterinfiltratiesysteem. Deze innovatie is inmiddels een succes te noemen en is zo ongeveer het enige duurzame alternatief voor rioleringen.

Omdat Rockflow nog altijd bestaat uit een relatief klein specialisten, zijn zij relatief veel tijd kwijt met het configureren van simpele of kleinere projecten. Hiervoor zijn de configuraties niet complex, waardoor het idee ontstond om te onderzoeken of dit geautomatiseerd kon worden.

Het team van Rockflow kwam bij ons met deze vraag, waarna we een discovery fase zijn gestart om erachter te komen of een dergelijke automatisering zou kunnen werken. We gingen aan de slag met een variant van de Design Sprint.

app rockflow

Kunnen we ervoor zorgen dat klanten met simpele projecten zelf hun configuratie kunnen maken?

Door eerst in de bouw en infiltratiewereld te duiken, kregen we al snel meer context rondom het vraagstuk. We gaan dieper in op de doelgroep en leren de verschillende rollen binnen zo’n proces kennen. In het eerste gesprek hebben we kaders geschept waarbinnen de automatisering idealiter zou moeten plaatsvinden.

In de eerste workshop hebben we uitvoering het huidige excel-bestand met formules bestudeerd, om erachter te komen wat onze grootste uitdaging ging worden. Omdat de logica vaak in basis al is uitgewerkt, is een excel bestand doorgaans een goed uitgangspunt. In dit geval zou er altijd een controle vanuit een specialist moeten zijn voordat het een opdracht zou worden, daarom bepalen we tot welke plek we kunnen gaan met automatiseren. We stellen ook een nóg mooier doel, namelijk volledige automatisering.

  • Rockflow logo
  • Rockflow doelgroepen
  • Rokflow user flow

Wij geloven dat een proces beter aanvoelt als we 1 vraag per scherm vragen, in plaats van alle vragen op 1 scherm.

Voor een configuratie is aardig wat data nodig. Welke data heeft de gebruiker bij de hand, en welke data kunnen we met big data verzorgen? Daar zouden we het mee moeten doen. Het is in ieder geval een proces van meerdere stappen. In de ideation fase bepaalde we een vijftal stappen. Door stap voor stap input te vragen, kunnen we de gebruiker makkelijker meenemen in het proces, en hoeft hij of zij maar aan één ding tegelijk te denken.

Om het proces soepeler te laten verlopen hebben we bedacht om ondersteunende visuals te gebruiken en info tooltips, zodat sommige input verduidelijkt kon worden.

Rockflow prototype

Met Invision zorgen we dat ons ontwerp interactief en dus testbaar wordt.

Na de workshops hebben we in een aantal weken het prototype volledig uitgewerkt. Van locatie tot grondsoort en van grondwaterstand tot afmetingen, alles kon worden geconfigureerd in één tool. Uitkomst is een deelbare zip, met een AutoCAD tekening, een productlijst en een gegenereerd voor- en zijaanzicht van de installatie.  

Rockflow besloot de testen intern uit te voeren, waarna we waardevolle feedback terugkregen van de specialisten zelf. Na een enkele iteratie konden we aan de slag met het inrichten van de technische basis voor het platform.

Rockflow development

We gebruiken Laravel en Vue.js als solide basis voor de webapp.

Aan de hand van twee-wekelijkse development sprints werd er gewerkt aan de technische basis van de tool. Back-end in Laravel, front-end in Vue.js voor een app-like gevoel. Het switchen tussen stappen voelt daardoor snel en veilig, zonder dat een pagina ververst hoeft te worden. Met een Google Maps koppeling wordt de locatie van het project opgehaald, en kan men een grondsoort selecteren. 

Op het moment dat men de afmeting van het rockflow systeem kan aanpassen, wordt live een preview gegenereerd van het bovenaanzicht en een doorsnede. We berekenen automatisch waar de water- en luchtkanalen moeten komen, zodat Rockflow of de klant dit niet meer hoeft te doen.

Uiteindelijk kan de configuratie worden opgeslagen, of gemaild, waardoor iedereen de configuratie kan gebruiken.

Wil je meer weten over dit project of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Peter