Featured snippets resulteren in zero-clicks

(Digital) Marketing

Bart Madou

Digital Marketeer

Bart Madou

Digital Marketeer

Google is tegenwoordig je eigen concurrent. Huh? Google mijn concurrent? Hoe dan? Nou, met de kentering die afgelopen maand plaatsvond komt deze realiteit steeds dichterbij. Meer dan 50% van alle zoekresultaten eindigen nu namelijk zonder een click. En die click zou eigenlijk naar jou website gaan. Nu niet meer dus.

Wat is een featured snippet?

Door middel van featured snippets geven informatieve zoekopdrachten zelf al antwoord op je vraag, waardoor je als gebruiker niet meer door hoeft te klikken. Nu gaat het al om meer dan de helft van alle zoekopdrachten die resulteren in zero-clicks en dit percentage zal de komende tijd alleen nog maar sterker groeien.

Voorheen was het zo dat je bij een zoekopdracht eerst doorklikt op de advertentie of op het organische resultaat alvorens je antwoord kreeg op jouw vraag. Maar nu krijg je direct binnen Google antwoord op jouw vraag. De zoekgigant houdt zo steeds meer het verkeer binnen hun eigen platform en dat is slecht nieuws voor jou, als website-eigenaar. Je mist zo een hoop verkeer naar je website. Maar voor de gebruiker is het een positieve ontwikkeling, zij hebben sneller antwoord. 

zero clicks google

Deze ontwikkeling is echter goed nieuws als je erop inspeelt en zorgt dat jij, met jouw featured snippet bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Zo zien mensen namelijk wel gewoon jouw bedrijfsnaam en dat draagt weer bij aan je naamsbekendheid binnen de markt.

Je kan dit voor jouw website bewerkstelligen met behulp van structured data. Hiermee geef je een bepaalde mark-up mee aan bijvoorbeeld een HTML-pagina waardoor Google precies weet waar deze over gaat:

En dan heb je ook nog direct answers

Google fungeert steeds meer als publisher en de ene keer krijg je wel de credits door middel van een linkje naar je website (dit is het geval bij featured snippets). Maar soms geeft Google je helemaal geen credits, zoals het geval is bij zogenaamde direct answers. Kijk maar eens naar onderstaande screenshot:

a-1

Dit is slecht nieuws voor jou als website-eigenaar omdat Google helemaal niet meer laat zien van welke website de getoonde informatie komt. Toch geeft het je website wel een bepaalde autoriteit en dat resulteert in een hogere gemiddelde positie.

Wil je graag aan de slag met structured data & featured snippets maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder. 

Excited?

Wij bellen je terug