4x waarom Laravel wint – voor sites, (web)applicaties en als API

Development

Danny Peeters

Software Architect

Danny Peeters

Software Architect

Je weet al dat we voorkeur geven aan bepaalde PHP oplossingen bij Exitable. Drupal is voor ons de winnaar op CMS-gebied, en Grav onze favoriet voor statische sites. Laravel, als derde, is onze go to software voor webapplicaties, maar ook sites, en als API. Waarom Laravel - en niet één van de alternatieve frameworks? Om 4 redenen.

Waar wij 10 jaar geleden begonnen met professioneel programmeren, zag Laravel een paar jaar later het levenslicht, in 2011. Wij snuffelden er weliswaar in 2016 voor het eerst aan, maar wisten toen zeker dat dit het was: de beste PHP oplossing voor bepaalde development-uitdagingen.

Waar Laravel goed voor is

Voor webapplicaties bijvoorbeeld. Iets waar veel organisaties baat bij hebben; het betere (online) alternatief voor die vaak slome achterhaalde offline intranet softwareprogramma’s. Die waar menig kantoorwerker al op heeft zitten vloeken. Daar werkt Laravel dus voor, like a charm.

Net als voor klanten die een interactieve oplossingen op hun site kunnen gebruiken, inclusief beheersysteem én API om te kunnen communiceren met verschillende systemen. Ook daar komt Laravel weer kijken. Voor de ontwikkeling van API's is er een Laravel Lite ontwikkeld: Lumen. Dit is een kleinere, snellere en slankere versie van Laravel die vooral gericht is het bouwen van API's.

Zoals bij de productconfigurator voor onze klant Vasco (radiatoren en climate control expert en leverancier). Aan de voorkant voorziet het een mobile app en een webapp van informatie en handelt het verzoeken van deze applicaties af. Aan de achterkant communiceert het met verschillende systemen van de klant, zoals een ERP systeem, een CRM systeem en een systeem dat berekeningen uitvoert om de warmtebehoefte van een huis te bepalen.

vasco productconfigurator

Een fijn staaltje Laravel werk, toch?

En ja - klopt - zo’n soort oplossing had je vast ook voor elkaar gekregen met alternatieven als het veelgebruikte Zend Framework, Cake PHP of Codelgniter. Maar wij deden het met Laravel. Geen toevallige voorkeur.

Waarom juist dit framework boven de rest uit steekt, volgens ons? 4 redenen (en een paar tips hoe het ook voor jou kan werken).

4x waarom Laravel ‘wint’

Het is geen wedstrijd en ieder framework heeft zo z’n eigen kenmerken en daarmee z’n eigen voor- en nadelen, uiteraard. Maar als wij zouden moeten kiezen, was het toch Laravel. Dit is waarom, in viervoud.

  1. Laravel heeft eenvoudige en goed leesbare code.
  2. Laravel systemen zijn makkelijk te onderhouden.
  3. Laravel biedt een grote set functionaliteiten.
  4. Er is uitgebreide documentatie beschikbaar.

Eenvoudige en goed leesbare code

Voor zowel beginnende als gevorderde PHP developers is Laravel fijn om mee te werken. De structuur van het framework is netjes opgebouwd en de code is goed leesbaar. Dit verhoogt de stabiliteit en betrouwbaarheid van de applicaties die ermee gebouwd worden. Foutjes worden namelijk minder snel gemaakt, als je meer overzicht en leesbaarheid in je code hebt. En geen fouten betekent betrouwbare, naadloze code.

Makkelijk te onderhouden

Het onderhouden van Laravel applicaties is relatief makkelijk. Met behulp van Composer kan de applicatie bijgewerkt worden. Het upgraden naar een nieuwe versie kan meestal binnen enkele minuten zonder dat er grote wijzigingen in de code nodig zijn.

Grote set functionaliteiten

Zoals van een framework verwacht mag worden, biedt ook Laravel standaard een grote set aan functionaliteiten. Door gebruik te maken van deze functionaliteiten kun je sneller developen, zonder dat je de kans vergroot op slechte en/of onveilige code.

Mis je een functionaliteit? Geen probleem, op packagist.org zijn deze functionaliteiten vaak te vinden en kunnen dan via Composer aan je project toegevoegd worden.

Uitgebreide documentatie

De documentatie op de Laravel website is een goed startpunt en is zeer actueel. Vind je hier niet wat je zoekt? Geen probleem. Een ander goed startpunt is Laracasts. Hier zijn veel tutorials in de vorm van video's te vinden. Daarnaast zijn er honderden websites en tienduizenden andere ontwikkelaars die je verder kunnen helpen. Stackoverflow en Reddit zijn een paar favorieten hier.

Een paar mooie voordelen, zie je? Niet geheel onbelangrijke factoren ook: veilige code en snel en efficiënt werken, enzo. Ideaal dus, dat Laravel. Maar let wel: het is niet allemaal hosanna. We zijn ook tegen dingen aangelopen bij het developen met Laravel.

Waar Laravel nog hapert

Geen onoverkomelijke problemen hoor. Maar het is er wel eentje: omdat Laravel een framework is en geen Content Management Systeem, kost het wat meer tijd om schermen te ontwikkelen om data te kunnen beheren.

Vergeleken met Drupal bijvoorbeeld, kost het meer tijd om deze beheerschermen op te bouwen, omdat je veel meer zelf moet doen. Maar zoals een oud-voetballer van die ene club uit Amsterdam - ik ben geen fan, moge dat duidelijk zijn - ooit zei: "Elk nadeel heb se voordeel.”

Het voordeel van dit nadeel: juist doordat je meer zelf moet ontwikkelen heb je ook meer vrijheid én invloed op deze functionaliteiten.

Zoals een oud-voetballer van die ene club uit Amsterdam ooit zei: "Elk nadeel heb se voordeel"

Maar...

Gelukkig is de Laravel community niet stil blijven zitten en worden er steeds meer goede packages ontwikkeld om eenvoudig en sneller beheerschermen op te kunnen zetten mét het behoud van vrijheid en flexibiliteit. Een voorbeeld is het onlangs uitgebrachte administratiepaneel Laravel Nova.

Laravel blijft zich dus goed ontwikkelen en groeit nog steeds. Zowel in het aantal websites dat ermee gebouwd wordt, als ook in het aantal ontwikkelaars dat gebruik maakt van het framework. Net als iedere andere PHP-oplossing zijn er tekortkomingen, maar Laravel laat zien dat, wanneer er goed geluisterd wordt naar de community, deze snel opgelost kunnen worden.

Toch weer een voordeeltje dus ;)

Eens? Oneens?

Ben jij het eens met Laravel als framework-winnaar voor webapplicaties, beheersystemen en als API? Of werk jij liever met alternatieven, omdat je daar zo je eigen goede redenen voor hebt? We blijven nieuwsgierig, dus deel je visie! Digitaal sociaal, of live op kantoor met een kop Exitable koffie, kan ook. 

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?