Danny Peeters

Software Architect

Danny Peeters

Software Architect

De titel van de overkoepelende blog in deze serie: ‘Opgelet met software die jouw core business raakt’ is eigenlijk fout. Bijna alle software raakt tegenwoordig kernactiviteiten van jouw organisatie. Zo niet, dan moet je even nadenken of je nog wel in het juiste aan het investeren bent…  In ieder geval - ‘opgelet’ geldt dus voor iedereen die software of een platform heeft.

We behandelden al:

En vandaag behandelen we hoe je omgaat met een reeds digitaal gegaan product.

Ten allereerste, we hebben het hier over een MVP. Een product dat is live gegaan met de minimale functionaliteiten, maar dat wel al marktklaar is. Een product waarin meer potentie zit. Die potentie is in de backlog geformuleerd in features of user stories. 

Meer weten over de filosofie achter een MVP? Check de blog van onze Ketjapp collega’s.

Yes we zijn live!

Tijd om achterover te leunen. 

Of niet? 

Nee, niet. Nu begint het pas. Nu is je product out there. In aanraking met je doelgroep; interne medewerkers of klanten. Hoe dan ook, je gaat feedback ontvangen, de digitale wereld eromheen verandert en jij moet mee. Oh! En er waren nog een paar wensen die niet bij de livegang mee zijn gegaan door tijdsdruk…

Haal je product uit het vacuüm

Productontwikkeling vindt plaats langs een tijdlijn. Aan de ene kant heb jij jouw einddoel en subdoelen. Die heb je helemaal helder. Jouw vacuüm.

Aan de andere kant heb je externe variabelen. Die zijn niet allemaal even helder. Denk aan technische veranderingen (in de techniek, het landschap, datastromen) en wijzigingen in de markt (concurrentie). Die variabelen zijn niet allemaal te overzien. 

Met agile (door)ontwikkeling is er ruimte voor die tijdlijn. Ruimte voor bijsturing.

productontwikkeling

Zo haalt agile ontwikkeling jouw product uit het vacuüm

Bij de start van de eerste ontwikkeling van je product is het MVP waarschijnlijk niet het droombeeld geweest. Je hebt vele grotere wensen en plannen voor jouw product. Deze worden allemaal opgenomen in een backlog, zodat deze features, wensen en user stories niet vergeten worden.

Maar is agile doorontwikkelen dan niet gewoon een backlog afwerken?

Nee. Ook niet.

We stellen elke sprint opnieuw de vraag: Wat is de meest logische volgende stap? Na elke oplevering kijk jij opnieuw naar de prioriteiten en wij checken of die technisch logisch zijn. Zo bepalen we samen welke volgende stap gezet moet worden. En zo maken volgens de PDCA-cyclus (plan, do, check, act) van jouw 1.0 product een 1.1 product. En van jouw 1.1 product, een 1.2 product. Etc.

Je krijgt elke sprint iets wat werkt. Wat getest is. En je product is verbeterd of uitgebreid. 

Wil je dat in samenwerking met ons doen? Dat kan! Wij noemen dit CI, Continuous Improvement. Een samenwerkingsvorm waarbij in elke sprint ruimte is voor de doorontwikkeling van jouw product. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Miscommunicatie is onvermijdelijk

Met agile ontwikkeling kom je er in iedere geval na twee weken achter. Je voorkomt het niet, maar je komt er wel snel achter. Dat en alle andere voordelen van agile ontwikkeling:

  • Je kan gebruik maken van de nieuwste functionaliteiten
  • Je kan inspelen op veranderende omgeving
  • Je kan inspelen op acties van concurrentie
  • Je kan rekening houden met veranderende techniek en datastromen

…Maakt dat je optimaal in kan spelen op die andere kant van die tijdlijn.

Aan de slag met de doorontwikkeling van jouw digitale producten en processen? Wij zijn jouw partner.

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?