3x de beste PHP oplossingen - voor elke klus

Development

Danny Peeters

Software Architect

Danny Peeters

Software Architect

Er bestaan er tien- nee, ...honderdduizenden waarschijnlijk: producten om je online oplossingen in te bouwen. Hoe kies je de beste, tussen al die opties? Door te vertrouwen op onze (10 jaar) ervaring. Die zegt: “Drupal, Grav en Laravel”. Dit is waarom.

Bij een internetoplossingen-bureau komen er net zoveel online vraagstukken als klanten voorbij.

  • “We willen een intranet, waar we alle personeelszaken kunnen bijhouden en iedereen kan inzien wat hij mag inzien…”
  • “We willen een super shiny website die precies laat zien hoe goed ons bedrijf is…”
  • “We willen meer sales-leads vanuit ons online platform…”
  • “We willen onze klanten online ongelofelijk veel service bieden, ze echt op weg helpen…”

“...Kunnen jullie dat?”

Ja. Dat kunnen we. Want op elk potje past een deksel, zoals voor elk probleem een oplossing bestaat en op elke vraag een antwoord is. Zo werkt het ook met development verzoeken en oplossingen.

Natuurlijk zijn er altijd meerdere antwoorden, en meerdere mogelijke oplossingen - ook in onze wereld. Wat het beste antwoord en de beste oplossing is - welke deksel perfect aansluit op een digitaal vraagstuk - zoeken we voor elke klant opnieuw uit.

Maar of we nu een Content Management Systeem (CMS), een webapplicatie of een Static Site Generator aanbevelen; we komen praktisch altijd bij dezelfde 3 producten terecht.

  • Drupal
  • Grav
  • en Laravel

Waarom precies die 3? Omdat ze het best passen op praktisch elk potje. Om een paar redenen. Dit zijn ze.

Waarom we programmeren met deze 3 producten

Het web telt al bijna 2 miljard websites. Om nog maar niet te spreken van webapplicaties, apps en andere (online) platformen. Binnen een paar decennia is praktisch alles zich online gaan afspelen, en dat zal alleen maar blijven groeien. En het mooie is: al die online oplossingen moeten gebouwd worden. Mooi, want dat is onze taak. De taak van de developer. Die staat als “de nieuwe vakman” aan de voet van het enorme bouwwerk dat de online atmosfeer aan het worden is.

En die vakman verstaat zijn vak. Hij kent z’n veld, en werkt met het beste gereedschap. Met welke tools je werkt - dat weet elke vakman - bepaalt namelijk hoe goed het werk is dat je aflevert.

“Met welke tools je werkt, bepaalt hoe goed het werk is dat je aflevert.”

Het gereedschap van deze vakmensen zijn hun PHP oplossingen. Daarom kiezen we de beste - of op z’n minst de best passende - voor elke klus.

En in praktisch alle gevallen, komt dat dus neer op:

  1. Drupal - als best passend Content Management Systeem, voor beheerbare “traditionele” websites.
  2. Grav - als best passende Static Site Generator, voor landingspagina’s en simpele sites.
  3. en Laravel - als best passend webapplicatie development systeem, voor o.a. klantbeheersystemen en intranetten.

Drupal - hét CMS

Drupal is het meest gebruikte systeem van allemaal bij ons. Niet omdat het beter werkt dan de andere 2 (Grav en Laravel). Het werkt anders. Het is een andere deksel voor een ander potje. En toevallig een potje dat we in de meeste gevallen tegenkomen.

Wil een klant een online thuisoord - een “traditionele” beheerbare website - om aan de buitenwereld te laten zien wat ze doen en hun achterban van informatie en content te voorzien, dan kom je praktisch altijd op een Content Management Systeem uit.

Een CMS is namelijk:

  • Flexibel. Het maakt beweging op de site mogelijk. Nieuwe content kan makkelijk toegevoegd worden, en de indeling kan per onderdeel aangepast en toegevoegd worden.
  • Gebruiksvriendelijk. Via een overzichtelijke interface kan een contentbeheerder snel en eenvoudig de inhoud van de website aanpassen.

En zo’n CMS in Drupal bouwen werkt bijzonder flexibel en gebruiksvriendelijk. (Natuurlijk zijn er misschien nog wel gebruiksvriendelijkere alternatieven, zoals Wordpress bijvoorbeeld, maar onder de streep wint Drupal, als je even verder leest.)

Daarbovenop kent Drupal als programmeertaal nóg 3 voordelen, die de moeite waard zijn om in acht te nemen bij het kiezen van het (overall) beste CMS voor de klant:

  • Het is open source.
  • Het heeft enorm veel modules
  • Het is veilig

1. Drupal is open source (1 miljoen collega’s erbij!)

Drupal is open source. Alles dat elke developer erin toevoegt en verbetert, is dus vrij beschikbaar. Een werkfilosofie waar we bij Exitable gek op zijn. Iedereen helpt iedereen, in plaats van alleen zichzelf.

Het maakt dat de mogelijkheden van Drupal elke dag groeien en beter worden. Kan alleen met een developers community van ruim 1 miljoen man, die elkaar allemaal vooruit helpen. We hebben dus nóg een miljoen collega’s klaarstaan voor de beste CMS klant-oplossing. Altijd handig.

groepsfoto op DrupalCon Wenen in 2017

groepsfoto op DrupalCon Wenen in 2017 - een fractie van de community

2. Drupal heeft 10.000-en modules

Al die collega’s doén ook vanalles. Ze bouwen daadwerkelijk aan het softwaresysteem dat daardoor almaar uitgebreider wordt. Elke dag komen er zo nieuwe modules bij; onderdelen om een site beter te maken. En niet alleen beter, ook diverser.

Het resultaat: ongeveer alles wat je klant wil, kan in Drupal. Praktisch voor elk gewenst onderdeel is namelijk wel een module te vinden, tussen de tienduizenden opties binnen de open source Drupal community. Bovendien is elke module weer te customizen, en dus altijd precies naar wens te bouwen.  

“Ongeveer alles wat je klant met z’n site wil, kan in Drupal.”

3. Drupal is veilig (volgens NASA)

Daar kan geen enkele klant “nee” tegen zeggen: een veilige site. Zeker in dit tijdperk waar privacy en databescherming een steeds belangrijker issue wordt, is deze factor niet te onderschatten. Drupal staat voor die veiligheid.

Geen toevalligheid dat onder andere de website van NASA, veel gebruikersgerichte en project sites van CERN (homebase van Tim Berners-Lee), Princeton University en Pinterest Business erop draai(d)en. Natuurlijk lopen zij niet op standaard thema’s of modules - alles is doorontwikkeld - maar Drupal is en blijft de (veilige!) basis voor deze grootheden. En voor 24 Kitchen, ook.

Natuurlijk ligt de mate van veiligheid van je CMS geheel aan de zorgvuldigheid waarmee de programmeur ermee omgaat. Onveilig gebouwd is nog steeds onveilig, ook in Drupal. Maar zitten de juiste mensen aan het stuur, dan biedt Drupal de handvatten die je in die combinatie die hoogst haalbare veiligheid bieden.

Grav - dé Static Site Generator

Het mooiste van Grav: het is PHP based. Een programmeertaal die wij vloeiend spreken. En in de reeks Static Site Generator programmeersystemen die PHP based zijn, komt Grav gewoon als winnaar uit de bus.

Deze gunstige samenloop van factoren, maakt Grav de meest geschikte oplossing in een paar specifieke gevallen:

  • Wanneer je een simpele site of enkele landingspagina wil bouwen, en dat ongecompliceerd en overzichtelijk wil doen, Zonder extra’s of content-updates. Straight forward, zonder ook maar een enkele overbodigheid.
  • In een lichtgewicht en snel systeem.
  • En je soms tóch een persoonlijke aanpassing op maat wil, maar niks uitgebreids of gecompliceerds.

4 redenen waarom Grav daar zo geschikt voor is, naast het prettige feit dat het PHP based is:

1. Simpliciteit staat centraal

Voor een simpele site of pagina moet simpliciteit wel centraal staan. Zowel in het programmeer gedeelte - je wil er geen dágen werk aan kwijt zijn - als voor de klant. Zodra het developen gedaan is, draag je de boel namelijk over. En dan wil je dat dat zo naadloos mogelijk gaat. Je klant moet direct inzien wat waar te vinden is, en hoe hij daarmee omgaat.

Gebruiksvriendelijkheid aan de achterkant, is wat je wil. Bespaart je klant moeite, bespaart jou een hoop vragen. De admin interface van Grav is dan ook erg logisch en overzichtelijk:

grav

“Grav voor simpele sites is gebruiksvriendelijk. Bespaart je klant moeite, bespaart jou vragen.”

2. Het systeem is lichtgewicht

Grav is een flat-file systeem dat daardoor erg licht loopt. Je hoeft als developer geen database te configureren. Dat scheelt! En dat is niet alleen prettig en vluchtig voor de developers, het heeft ook een erg gunstig effect op een andere belangrijke factor van elke site:

3. Grav is supersnel

Je voelde ‘m aankomen. Iets dat simpel, luchtig en lichtgewicht is, dat moet wel snel zijn. Een erg voordelig gevolg, en één van de belangrijkste voordelen van Grav. Onder andere door een ingebouwd cache-systeem lukt het Grav sites andere ontwikkelsystemen ruimschoots te verslaan op de snelheidstest.

4. Grav is (toch) te customizen

En Grav site mag dan simpel zijn, in de meest voordelige betekenis van het woord, het betekent niet dat je met Grav beperkt bent in je wensen. Deze potdeksel is ondanks z’n eenvoud nog altijd goed te vormen.

Dankzij een aardige keuze aan verschillende themes (basis), skeletons en plugins (extra’s) kun je een Grav site of pagina goed customizen. Niet zo verregaand als in Drupal natuurlijk, maar dat is niet nodig. Grav heeft precies genoeg, als je klant precies genoeg nodig heeft.

Laravel - hét webapplicatie systeem

De klant wil een klantbeheersysteem, of een intranet op maat voor al het personeel. Of een product-configurator, als online oplossing voor zíjn klanten. Als alternatief voor de “oude” oplossing... Een offline software systeem of programma op je PC, dat:

  • ruimte vreet op de PC’s van alle werknemers, en dus vaak sloom werkt,
  • niet erg veilig is want wie weet waar die werklaptop rondslingert,
  • beperkt toegankelijk is, omdat je net die PC met het programma erop bij je in de buurt moet hebben. Onderweg of buiten werktijden checken gaat dus lastig.
  • na een tijdje niet meer up to date is.

Nu is snelheid, veiligheid, toegankelijkheid en duurzaamheid toch echt meer van deze tijd. Onmisbaar zelfs, in het moderne zakelijk werkveld.

Laravel levert die factoren - en nog een paar extra - als het meest geschikte development systeem voor webapplicaties: het betere online alternatief voor zo’n ouderwets offline desktop programma. Waarom dit systeem (ten opzichte van andere webapplicatie systemen)?

4 redenen:

  • Het is open source
  • Het is veilig
  • Communicatie inbouwen is simpel
  • Het is altijd uit te breiden

1. Laravel is open source

Net als Drupal werkt Laravel met een open source community die dagelijks bouwen aan de verbetering en uitbreiding van het systeem. Die grote achterban aan helpers en uitbundige bibliotheken maken het systeem goed bruikbaar voor elk soort webapplicatie oplossing.

Grote keuze uit standaard modules die weer te customizen zijn, zijn ook hier weer de belangrijkste voordelen.

2. Laravel is veilig

Verificatie implementeren werkt heel simpel met Laravel, omdat praktisch alles “out of the box” werkt. Het framework biedt makkelijke oplossingen om mensen niet zomaar binnen te laten, én om te bepalen welke mensen bepaalde resources wel en niet mogen zien.

Niet-geautoriseerde gebruikers komen dus gewoonweg niet in het online programma, of niet in bepaalde - vooraf ingestelde - gedeelten van de webapplicatie. (Mits - net als bij Drupal - de ontwikkelaar ook hier weer netjes en foutloos met het systeem is omgegaan bij het bouwen.)

3. Communicatie inbouwen is simpel

Vooral belangrijk voor webapplicaties inclusief interne communicatie-functionaliteiten, of die zelf complete communicatie-beheersysteem zijn. Integreren van interne communicatie systemen gaat gemakkelijk met Laravel, lokaal of cloud-based. Van interne mails tot notificaties via verschillende bestaande kanalen als Slack en SMS.

4.  Laravel is altijd uit te breiden

Last, but not least. Laravel is een flexibel framework. Het is namelijk erg adaptief voor veranderingen en is altijd uit te breiden op de lange termijn. Een duurzame oplossing dus, die bovendien perfect werkt als je agile werkt met een MVP en altijd voortschrijdende sprints.

Bovendien goed voor klanten die hun wens (of bedrijf) blijven ontwikkelen. Die vooruit blijven kijken, en hun online oplossing graag up to date houden - volgens de algemene én hun eigen standaard.

Kortom

Elke klant is blij, welke wens hij ook heeft, en hoezeer die wens onderweg zelfs verandert. Bijgestelde wens, bijgestelde oplossing, met programmeersysteem dat flexibel en customizable genoeg zijn om altijd de juiste deksel voor de pot te vormen.

Onze 3 favorieten, die aan die factoren (en meer!) voldoen: Drupal, Grav en Laravel.

Drupal - voor “traditionele” sites met CMS - omdat:

  • Het open source is, met een community van 1 miljoen developers.
  • Het een enorme keuze uit 10.000-en modules heeft.
  • Het zo veilig is, dat zelfs NASA’s site op een Drupal-basis loopt.

Grav - voor statische sites en pagina’s - omdat:

  • Simpliciteit er centraal staat.
  • Het systeem lichtgewicht is.
  • Het supersnel werkt.
  • Het (voldoende) te customizen is.

Laravel - voor webapplicaties - omdat:

  • Het open source is.
  • Het veilig is.
  • Interne communicatie makkelijk in te bouwen is.
  • Het altijd uitbreidbaar en aanpasbaar is.

Klinkt goed?

Goed verhaal? Helder hoe we werken, wat we belangrijk vinden en welke keuzes we daarom maken voor de juiste (vak)tools? Ook een vakman of -vrouw, die past bij deze development systemen en aanpak? Dan ben je erg welkom in ons team, want we zoeken altijd de beste vakmensen om samen naar die perfecte oplossingen voor elke klantvraag te zoeken - en de online wereld een steeds betere plek te maken. Gewoon een paar nerds on a mission.

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?