Beste (UX-)designers, vergeet Limburg niet!

(UX-) Design

Vind maar eens een goeie (UX-)designer in Limburg. Ze zijn er, hoor. Maar het is verbazend dun gezaaid hier. Een paar bureaus bedienen al jaren de markt. Logisch ook. Dit is waarom. En wat er moet veranderen. Een betoog, en pleidooi, om (digital) design te laten leven in Limburg.

Laten we eerlijk zijn. Designers vertrekken massaal uit Limburg. Ze trekken naar de Randstad (want men heeft nog de illusie dat ‘het daar allemaal gebeurt’ – mis) of stoppen net over de grens, in Brabant. En dat is logisch.

Design leeft daar en de meest toffe bureau’s zijn daar constant op zoek naar goede designers. Kijk alleen al naar de dichtstbijzijnde stad: Eindhoven. Overal is werk, de stad ademt design en de design-events vliegen je om de oren. Dutch Design Week is een begrip, en de design-regio Strijp S blijft maar groeien.

Maar daar gaat nog een stap aan vooraf. Designers verhuizen in eerste instantie naar die plekken, omdat daar de (goed aangeschreven) opleidingen te vinden zijn. Niet hier in Limburg.

Ja, wij hebben natuurlijk wel de HBO opleiding Multimedia Design aan Zuyd (erg breed), de Design Academie in Maastricht en de MBO opleiding Mediavormgever aan het Arcus College Sittard. Maar een beetje ambitieuze (digital) design student pakt zijn koffer en vertrekt naar goed aangeschreven scholen zoals Sint Lucas, St. Joost, Fontys of zelfs Willem de Kooning academy in Rotterdam.

En eenmaal op kamers in een design-rijke omgeving is het moeilijk terug te keren naar het design-loze limburg, toch?

Ho, ho, ho – voordat er mensen gaan steigeren bij “het design-loze Limburg”. Design in Limburg is wel degelijk een ding. Dat klopt.

Design in Limburg is een ding

Design in Limburg is in feite niet achtergesteld. Het kan niet op tegen de term “dutch design” die inmiddels internationaal uitgevlogen is, maar toch – claimt het Limburgs design collectie Wanderful.design:

“Op enkele tientallen kilometers van Limburg roept Dutch Design wereldwijd associaties op, vanuit het Noorden maken ze met Scandinavisch design school; Limburg heeft evenveel troeven om aan eigen merk/identiteit te werken."

We mogen in één adem genoemd worden met Dutch design en Scandinavisch design. En “Limburg mag en moet prat gaan op haar kwalitatief design”, zegt Wanderful.design dus.

Eens met deze stelling en filosofie zijn inmiddels meerdere Limburgse design clubs en events, zoals:

  • Design Day – podium voor design in het zuiden van Nederland – dat in het Limburgse magazine Chapeau letterlijk verkondigt “Design leeft, ook in Limburg!”
  • De Limburg Design Awards, door het Cuypershuis.
  • Showroom Limburg – design ontwikkeld door designers afkomstig uit Limburg, wonend of werkzaam in Limburg, door Cube Design Museum in Kerkrade (het eerste museum van Nederland volledig gewijd aan design!).
  • De tentoonstelling FORM – over 25 jaar design in (Belgisch) Limburgs, door het Cuypershuis in Roermond en C-mine Genk.

Erg toffe initiatieven, die design in Limburg echt wel op de kaart zetten. Maar als men er even goed naar kijkt… Waar is digital design?

Al die concepten, collectieven, events, expo’s en awards gaan over het ‘traditionele’ design: interior design, product design, sieraad design, art design, fashion design, industrial design, architecture, (offline) graphic design en zelfs “social design”(?)... Maar waar is digital design?

Waar blijft webdesign in Limburg?

We horen erbij. In dat rijtje. Maar digital of UX-design, dat blijft toch achter in de Limburgse design wereld. Waarom? Stoel of website, het blijft design.

Ook al denkt men vaak dat “een site ontwerpen” niet meer is dan pagina’s in elkaar klikken en kiezen welke kleur een knop moet hebben. UX-design staat voorop, net zoals dat bij het ontwerpen van ‘offline’ productdesign werkt. Een mooi en praktische kinderwagen, een comfortabele stoel, of een intuïtieve website: het draait allemaal om design.

Waarom hoor je dan niks van ons, de UX-designers? Omdat we er niet zijn. Die zitten allemaal in Eindhoven, en in de Randstad. En die paar die er wel zitten – ondergetekende – die laten niet van zich laten horen. Toch die Limburgse bescheidenheid misschien?

I plead guilty. Tot nu.

Want als ik dan heel even van me mag laten horen namens alle UX-designers in Limburg:

Check die potentie.

Terwijl talloze kleine en grotere agencies in dezelfde Randstad-vijver vissen, hebben wij ons eigen Limburgse (misschien iets te goed verborgen) geheim. Wij kijken hier gewoon rechtstreeks over de grens.

Want waarom stoppen bij België of Duitsland, waar we zo gezellig tussenin geklemd zitten? Limburg is misschien het wormvormige aanhangsel van Nederland, maar we hebben een zee vol potentiële visjes aan beide kanten van onze grens.

Het Ruhrgebied in Duitsland en het Limburgs België is een markt waar Limburgse (digital) design bureaus zelfs juist een streepje voor hebben op die boven de rivieren. We zitten qua locatie dichterbij, maar ook qua karakter en inlevingsvermogen in de mensen en klanten vlak over de grens staan wij dichterbij.

Een Belg wil een zachte, altijd beleefde en subtiele benadering. Geen harde “g” en nog hardere online aanpak. Een Duitser is gevoelig voor kwaliteit, loyaliteit en gründlichkeit – ook daar kunnen we wat van. Geen wonder dat onder andere verschillende Belgische organisaties op het moment onze grotere klanten vormen.

Maar ook binnen de Limburgse grenzen mogen we ons niet vergissen qua potentie. Hier valt een hoop te designen, hoor. Wij doen het bijvoorbeeld voor Vtech, Boels en Jan Linders: allemaal grote bedrijven van Limburgse bodem. Daar hebben we er een verrassend aantal van hier.

Dus stel je voor...

Een suggestie, voor verbetering: een kwalitatief goede digital design opleiding in Limburg. Eentje die ervoor zorgt dat webdesign in Limburg een feit wordt. Eentje die designers hier opleidt, met als gevolg dat ze blijven plakken. Alleen zo kunnen we het probleem bij de kern aanpakken, en zorgen dat design gaat leven in Limburg.

Det zooj sjoen zeen :)

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?