Jouw rol (als product owner) in ons agile project

Projectmanagement

Agile werken: je hebt er vast wel eens van gehoord. Of, als je met ons samen (hebt ge-)werkt, dan heb je er al ervaring mee. Want net als veel andere bureaus en organisaties werken wij via de agile methodiek. Ga je een samenwerking met ons aan, dan krijg jij de rol van “product owner” toebedeelt. Maar wat houdt dat nou eigenlijk precies in? Leggen we je graag uit in dit artikel. 

Jouw rol: de Product Owner 

De Product Owner is de besluitvormer. Jij wilt een bepaald doel bereiken, kent je markt en hebt gevoel voor je doelgroep. Jij bepaalt daarom welke belangrijke keuzes we gaan maken - natuurlijk met behulp van ons advies. Geen zorgen, je hoeft niet alleen de rol van Product Owner op je te nemen. Dat mag je delen met een of meerdere collega’s uit je organisatie. Sterker nog, dat is vaak wel handig om samen tot één draagvlak te komen. Voor je meeting of overleg met ons heb je namelijk al feedback van de organisatie gebundeld, geredigeerd en je keuze gemaakt. Zit je met ons samen? Dan kun je jullie keuze aan ons doorgeven. 

Als product owner ben jij ons centrale aanspreekpunt. Met jou hebben we regelmatig contact. Dat kan fysiek, of via een (video)belafspraak. Jij wordt continu in ons proces betrokken om keuzes te maken en ons aan het werk te houden. 

Om de product owner aan te wijzen, is het dus belangrijk dat je een persoon kiest die:

  • beslissingen kan en mag maken
  • tijd heeft om regelmatig aan te sluiten bij het Exitable team
  • om zo mee te doen met kick-offs, demo’s en om vragen te beantwoorden 
  • een duidelijke visie heeft en daarmee de backlog goed beheert (komen we straks nog verder op) 

In een project dat je met ons opstart, draag jij dus, eventueel samen met je interne projectteam of met collega’s, de basisfunctie van de Product Owner. Jij bent de beslisser. Zonder jouw go doen wij niks.

Jouw rol in ons project is daarom zeer belangrijk voor onze samenwerking. Want dat is hoe we bij Exitable werken: echt samen met jou. Zij aan zij. We betrekken je daarom continu bij het project, de werkzaamheden en natuurlijk de beslissingen. 

Want jij bent niet onze klant, wij zijn niet je leverancier - wij zijn samen één team. Gedurende het gehele project - en daarna bij de doorontwikkeling. Het is daarom bijzonder belangrijk dat de Product Owner rol door de juiste persoon ingekleed wordt: iemand die samen met ons het einddoel goed in ogenschouw houdt en in de weg daarnaartoe beslissingen kan en mag nemen. Jouw rol is essentieel. Want jij zit direct met je Exitable team samen, eventueel aangevuld door je eigen medewerkers, en die staan te popelen om een go. Als daar nog een extra verificatie overheen moet, verliezen we kostbare tijd en uiteindelijk zelfs budget. 

Want zoals de Agile Scrum Group het al zegt:

De verschillende belangen weegt de Product Owner tegen elkaar af. Daarom moet de Product Owner veel lef hebben en beslissingen durven te nemen.
Agile Scrum Group

Samenvattend:

De Product Owner… 

  • … vertegenwoordigt de belangen van stakeholders
  • … creëert een visie op het eindproduct
  • … beheert de backlog 
  • … werkt samen met het Exitable team 
  • … monitort de voortgang 
  • … plant (samen met onze projectmanager) releases en go-lives 

Maar geen zorgen. Niet alle druk ligt bij jou. In de praktijk valt de rol van product owner best mee. Want je werkt samen met Exitable, en dan heb je een partner die je ontlast en ondersteunt. Die ondersteuning heb je vooral in de vorm van jouw client manager. 

De rol van je client manager

Jouw client manager vertaalt jouw visie naar een helder plan van aanpak. Samen bepalen we de scope van ons project en je client manager zorgt dat het project binnen scope, planning en budget blijft. 

De scope vertalen we bijvoorbeeld in taken die de komende twee weken opgepakt worden, en de backlog. Jouw client manager geeft je die backlog op een dienblad. Hij of zij heeft goed geluisterd naar iedereen in het project en alle toekomstvisies binnen de scope vertaald naar taken die opgepakt moeten worden. Jij bent vervolgens volledig in beheer van die backlog. Wat niemand anders heeft de visie die jij hebt van je digitale product. Dus hebben we jouw input nodig om te bepalen wat uit de backlog als eerst opgepakt wordt. Jij bent expert. Jouw visie is leidend.

Dus in ons Exitable project kun je de taakverdeling als volgt zien:

  • Jij (Product Owner) 
  • Beheert de backlog
  • Beslist wat er opgepakt gaat worden
  • Geeft feedback op geleverd werk
  • Je client manager 
  • Maakt de backlog 
  • Monitort de voortgang 
  • Zorgt dat de werkzaamheden daadwerkelijk opgepakt worden door het Exitable team
  • Samen
  • Vertegenwoordigen we de belangen van de stakeholders
  • Creëren we een visie op het eindproduct 
  • Werken we samen als en met ons Exitable team 
  • Plannen we releases en go-lives
agile project

Je Exitable team

Samen zijn we dus een strategisch powerhouse, waarbij jullie de eindbeslissing maken en wij de adviserende en tactische rol dragen. Je client manager zorgt ervoor dat:

  • elke stap van het project goed doorlopen wordt 
  • eventuele belemmeringen opgelost of vermeden worden 
  • iedereen begrijpt wat er gedaan moet worden en waarom
  • de planning en voortgang beheerd worden 

Maar dat is natuurlijk niet alles. Je krijgt, heel belangrijk, ook een stukje uitbreiding op je team in de vorm van onze Exitable professionals. Dat team krijgt van de client manager te horen welke werkzaamheden opgepakt moeten worden, en zorgen vervolgens zelf dat deze werkzaamheden goed uitgewerkt worden. 

Je Exitable team zelf is nauw betrokken bij ons werkproces, waardoor jij al onze professionals geregeld zult zien. Zelf presenteren ze hun werk aan je en geven hun adviezen en meningen, waardoor jij als Product Owner een gedegen keuze kunt maken.

Manifesto for Agile Software Development

Wacht, wat was agile werken ook alweer?

Nog even terug naar de basis. Want voor je de rol van product owner op je neemt, wil je natuurlijk wel weten in welke werkwijze je dan terecht komt. 

Agile werken is een term die origineel stamt uit de software development. In 2001 werd de term tot leven geroepen in het “Manifesto for Agile Software Development”. Ondertussen zijn we al heel wat jaartjes verder en is agile werken en scrummen een breed geadopteerde methode.

Lees verder

“Agile” is het Engelse woord voor wendbaar, of flexibel. En daar draait agile werken dan ook om: werken via een proces dat flexibel in te zetten is. Je start met een MVP, minimal viable product, wat als het ware je basis of kern is. Vervolgens ontwikkel je dat steeds verder door. 

Dat is waar het flexibele vandaan komt: je knipt het project op in kleine onderdelen met voorafbepaalde stappen om structuur en focus te behouden. Het gaat dus om iteratief werken, in sprints van 2 weken. En het snel betrekken van je eindgebruikers bij user tests. Om vroegtijdig te kunnen anticiperen op bevindingen die je normaal pas veel later opdoet.

Staat de MVP klaar? Dan kunnen we gaan doorontwikkelen. Ook dit doen we in sprints. Uit de backlog, waarin alle vervolgstappen, leerpunten en optimalisaties verzameld staan, kiezen we wat we de komende sprint gaan doen. De volgorde van de scopes en bijbehorende sprints staat uitgestippeld in een roadmap. Zo weten we altijd naar welk einddoel we toewerken. 

Klaar voor de samenwerking?

Zie je het zitten, jouw team versterken met onze gedreven professionals? Zie jij jezelf al helemaal als Product Owner je visie delen? Wil je jouw project volgens een duidelijke structuur, maar mét flexibiliteit ontwikkelen? Dan ben je onze perfecte match. 

Ben je er nog niet helemaal zeker van? Nemen we je helemaal niet kwalijk, hoor. Ga het gesprek eens aan met een van onze client managers. Kunnen ze je precies laten zien hoe we onze methode in de praktijk tot mooie resultaten hebben gebracht.

Of klik zelf eens door onze cases om ons eerdere werk te bewonderen!

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?