Welk SSL-certificaat moet je kiezen? Zo vind je jouw SSL beveiliging

Development(Digital) Marketing

Danny Peeters

Software Architect

Danny Peeters

Software Architect

Je kent ze nog wel, de http:// links. Tegenwoordig kom je zo’n website nauwelijks meer tegen, omdat je dan door de browser gewaarschuwd wordt dat de website niet beveiligd is. Er moet namelijk een https:// voor de url staan om ‘m veilig te kunnen bezoeken. Die “s” erbij, die bereik je met een SSL beveiliging. Alle informatie over SSL beveiligingen en welk SSL certificaat bij jou past, vind je in dit artikel. 

ssl oke

Wat is een SSL beveiliging? 

Een SSL beveiliging is een certificaat dat je op je domeinnaam zet. Die beveiliging zorgt voor de versleuteling van alle gegevens die verstuurd worden tussen een website en de browser van de bezoeker. Je herkent een SSL beveiliging aan het slotje in je browserbalk. 

Lees verder
ssl niet oke

Waarom heb ik een SSL beveiliging nodig?

Door versleuteling, of encryptie, kunnen gegevens die op jouw website verzameld en verzonden worden niet gestolen worden. Wanneer je website gebruik maakt van (het opvragen van) persoonlijke gegevens, is SSL encryptie zelfs wettelijk verplicht.

Lees verder

Je kunt het een beetje vergelijken met een WiFi hotspot: op een onbeveiligd netwerk ga je natuurlijk geen bankzaken regelen, omdat je dan het risico loopt om getapt te worden. Zo laat je ook geen gegevens achter op een onbeveiligde website. 

SSL certificaten kun je van uiteenlopende aanbieders krijgen - met uiteenlopende prijzen. Zo heb je certificaten van honderden euro’s per jaar en certificaten die je al voor een paar tientjes per jaar aanschaft. Toch zit daar, technisch gezien, weinig verschil tussen. De encryptie zelf werkt namelijk altijd vrijwel identiek. 

Er is zelfs een gratis certificaat verkrijgbaar: Let’s Encrypt. Ook deze gratis aanbieder is qua encryptie gelijk aan de allerduurste certificaten. 

Welk SSL certificaat kies ik?

Standaard beveiligen wij elke website met dat SSL certificaat met een versie die nog geen €10 per maand kost. Dit stellen wij één keer in en wordt vanaf dan automatisch bijgewerkt. Waarom we deze paar tientjes uitgeven, in plaats van de gratis Let's Encrypt? Leggen we je graag uit. 

Dat zit in de controle op de domeinnaam. Betaalde opties doen een check om te kijken of het certificaat daadwerkelijk is aangevraagd door de houder van de domeinnaam. Dat doet Let’s Encrypt niet. Waarom je dit wil? Omdat die domeinnaam check wel een extra niveau van betrouwbaarheid aan je certificaat toevoegt. 

Een voorbeeld in de praktijk zijn de phishing websites van banken, die in de domeinnaam een lettertje veranderen of iets achter de naam zetten. Via een anoniem e-mailadres kun je zo’n domein gewoon registreren en er een Let’s Encrypt SSL opzetten. De verzamelde data wordt dan versleuteld met een https, maar dat zegt niets over de houder van de domeinnaam. Voor zakelijke websites, dus eigenlijk alle websites die wij bouwen, is dat stukje betrouwbaarheid die kosten ruimschoots waard. 

data security

Dus, waarom/wanneer kiezen voor de betaalde optie?

Wil je dat jouw website een hoog niveau van vertrouwen uitstraalt? Dan is zo’n betaald certificaat de beste oplossing. Een betaalde versie brengt grofweg 4 voordelen met zich mee: 

1. Betrouwbaarheid

Je domeinnaam wordt gevalideerd, soms zelf met actieve controle van je bedrijf via Organisatie Validatie en Extended Validatie (OV en EV). 

2. Professionaliteit

Serieuze platformen, zoals banken en overheden, gebruiken altijd SSL certificaten van gerenommeerde instanties. Dit herken je door op het slotje te klikken en te kijken welk certificaat eronder hangt. Een betaalde optie geeft je platform en dus je organisatie toch net een wat professionelere uitstraling. 

3. Vindbaarheid

Google scoort websites die beveiligd zijn met SSL hoger dan websites zonder. Dit komt door die domeinverificatie. Websites die met een beveiliging bewijzen dat het domein van hen is, ranken beter. 

4. Verzekering

SSL certificaten uitgegeven door professionele instanties geven een (te kiezen) dekking die kan oplopen tot honderden duizenden euro’s. Dit maakt het shoppen op een webshop een stuk zekerder en veiliger.

Heb je al een website en wil je deze eens laten checken op veiligheid? Ga het gesprek met ons aan! In overleg kunnen we kijken welk certificaat het beste bij je past. Want laat je niet in de maling nemen: OV certificaten van betrouwbare instanties zijn al verkrijgbaar vanaf slechts €8,- per maand. 

Meer weten? Laat je telefoonnummer achter, bellen we je snel terug! ⤵️

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?