Maikel Janssen

Team Lead

Maikel Janssen

Team Lead

Agile werken betekent een einde aan langdurige, zware ontwikkelprojecten vol compromissen. Agile werken dwingt je tot het oog op het doel houden. En daarom wil je samenwerken met een bureau dat agile werkt. Alle voordelen voor jou als opdrachtgever op een rijtje.

→ Wat is agile?
→ Waarom zou ik agile willen werken aan mijn product?
→ Hoe ziet een agile samenwerking eruit?

Agile samenwerking

Wat is agile?

Agile, ofwel flexibel, maakt bijsturing mogelijk. En dat is de kern van agile werken. En het is precies waarom het zo goed werkt bij softwareontwikkeling en ook in steeds meer andere branches.

Agile vraagt wel commitment. Aan die ene hoofddoelstelling. Je kan niet agile zijn en 10 dingen tegelijkertijd willen. Als jij durft te kiezen, dan kan je agile werken. 

Meer weten over hoe je die focus en dus die ene hoofddoelstelling bepaalt? Check eens onze blog over de Lighning Decision Jam en de Design Sprint.

Je krijgt dan een product in de eerste volledig kernachtige versie. Om te zien – en meten! – wat het doet voor jouw publiek. We noemen dat kernachtige product ook wel het: Minimum Viable Product (MVP). Onze Ketjapp collega’s schreven daar een blog over.

En dat product wordt dan steeds doorontwikkeld. Niet om dan alsnog die 9 andere wensen uit te voeren. Maar, door ook te kijken naar de gebruiker. En daarop je plannen bij te sturen..

Agile werken is op deze manier de werkwijze. Een theorie. Agile werken in de praktijk doe je met een projectmethode die daarop aansluit: scrummen.

Waarom zou ik agile willen werken aan mijn product?

“The Only Constant in Life Is Change.”- Heraclitus

We zitten middenin een digitale revolutie en de ontwikkelingen gaan snel. Door die exponentiële groei in digitale producten…

- en de adoptie daarvan door ons; Van smart watches om de pols van jezelf en je vrienden, tot pa die al zo’n slim hoorapparaat heeft waar hij nu ook mee kan bellen en spraakopdrachten kan geven.

is het pad tot je doelstelling en de snelheid waarmee je die aflegt de sleutel tot succes. Want feit is, een jaar lang grootse plannen maken, maakt je plan veroudert tegen de tijd dat het af is.

Check deze coole animatie over het gebruik van browsers in de afgelopen 28 jaar. Chrome is nu de standaard. Maar, dat is het zeker niet altijd zo geweest. Wat betekent dat voor over nog eens tien jaar

Je wilt agile werken aan jouw product omdat…

  • …het je helpt te focussen op de belangrijkste uitdaging
  • …je continu aan het valideren én scalen bent
  • …Je snel een kernachtig product in de markt hebt

Het voorkomt dus…

  • …focus op de verkeerde uitdagingen
  • …een investering van veel tijd en geld in een ongevalideerd project
  • …mislukking van zo’n ongevalideerd project
  • …langdurige, zware ontwikkeltrajecten
  • …compromissen op basis van voorkeuren (i.p.v. data)

Hoe ziet een agile samenwerking eruit?

Jij bent de opdrachtgever en daarom bombarderen wij jou tot ‘Product Owner’ (PO). Dat betekent dat je regelmatig aansluit bij het Exitable team voor kick-offs en demo’s. Dat je continu beslissingen kan en mag maken. En dat je een duidelijke visie hebt.

  1. Samen komen we tot een scope; de MVP
  2. Scope akkoord? Wij sprinten naar jouw MVP toe
  3. Demo, testen en laatste aanpassingen
  4. Live!

Maar daar houdt het niet op. Dit was pas enkel de MVP. Nu kunnen we eigenlijk pas echt los gaan. Tijd voor continuous improvement.

  1. Prioriteiten bepalen op basis van data-analyse, gebruikersfeedback en de backlog
  2. Sprinten
  3. Lanceren
  4. Sprinten
  5. Lanceren
  6. Etcetera!

Meer weten over jouw rol in een agile traject? In dit artikel leggen we alles uit over de rol van Product Owner (PO).

Meer methodes leren kennen om gegarandeerd succesvolle innovatietrajecten te doorlopen? Wij hebben alle bewezen methodes voor je op een rijtje gezet. Eens sparren over alle uitdagingen waar je voor staat? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Excited?

Ons eerste gesprek is sowieso vrijblijvend - en we garanderen dat je op z’n minst met flink wat inspiratie op zak wegloopt. Zin in koffie?